Despre Cinema Victoria

O scenă nouă pentru film de artă, teatru independent, evenimente ale comunității

Cinema Victoria este prima dintre sălile de cinema ale orașului reabilitate de Municipiul Timișoara, redată comunității și reintrată oficial în circuitul cultural al orașului din septembrie 2022. Este administrată și activată prin Centrul de Proiecte.

Programul se concentrează pe cinematografie românească și europeană, precum și pe producții teatrale independente. Sala găzduiește, de asemenea, festivaluri, conferințe și diverse alte programe propuse de creatorii și organizatorii locali sau naționali de evenimente.

Scurt istoric

1947
Există relatări despre existența unui Cinema Urania, având intrarea principală dinspre strada cu linia de tramvai, încă de pe vremea în care actuala Piață Bălcescu se denumea Lahovari. În 1947 i se atribuie numele de Cinema Victoria, iar piața este redenumită Mareșal Tito.
1974
În cadrul procesului de sistematizare urbană pentru ușurarea tranzitării dinspre zona centrală a Timișoarei spre ieșirea către Șag, cinematograful este demolat. Dintre clădirile ce bordau piața, se păstrează doar imobilele de pe latura nordică, ridicate înainte de 1910, în rest construindu-se blocuri cu patru sau șapte etaje.
1976
Se construiește noua sală Cinema Victoria, care este exploatată prin compania de stat Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film (RADEF).
Anii '80-'90
Cinema Victoria este unul dintre cele mai îndrăgite cinematografe timișorene. Vezi la Victoria „blockbustere” românești și indiene.
2000
Sala de cinema se închide, iar clădirea începe să servească funcționalități diverse: foaierul găzduiește o clinică medicală, iar sala de spectacole – o discotecă.
2017
Primăria Municipiului Timișoara intră în proprietatea cinematografului și își ia angajamentul de a-l renova și a-l readuce la funcțiunea inițială, de pol cultural al cartierului Bălcescu.
2022
Primăria Municipiului Timișoara finalizează lucrările de renovare. Cinema Victoria se redeschide sub forma unei săli multifuncționale, care găzduiește în principal proiecții de film, dar și spectacole de teatru, spectacole de dans contemporan, concerte, dezbateri și alte evenimente conexe.

Date tehnice

Capacitate: 193 locuri
Dimensiune ecran: 8 x 4,32 m (retractabil)
Proiector digital: Barco 2k 9S Laser
Sunet: Dolby Surround
Scena: 9 x 6 m
Instalaţie lumini scenă
Instalaţie auxiliară sunet pentru evenimente
Microfoane fără fir
Culise accesibilizate pentru persoane cu dizabilități
Garderobă
Foaier de 120mp (6 x 20 m)

Echipa