Carte și film

13–15 ianuarie

Cărți pe ecran, de Ziua Culturii Naționale

Cinema Victoria

Cartea sau filmul? Amândouă, spunem noi! Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, îți propunem un weekend printre filme și cărți, la Cinema Victoria.

Ana Blandiana, Nina Cassian, Marin Preda, Max Blecher sau Cezar Paul-Bădescu sunt doar câțiva dintre scriitorii români care au inspirat prin scrierile sau viețile lor povești care au fost ecranizate. Din 13 până în 15 ianuarie, cărțile se vor găsi în foaierul cinematografului, la standul librăriei La Două Bufnițe, iar filmele, pe ecranul de cinema.

În deschiderea evenimentului, vineri de la 18.30, discutăm relaxat, la un pahar cu vin, despre cum se întâmplă această transformare, cu Cristina Chevereșan și Adina Baya, autoarele cărții Povești regândite. De la carte la film. Cu același subiect îl vom provoca și pe Cezar Paul-Bădescu, autorul romanului Luminița, mon amour și al scenariului pentru filmul Ana, mon amour, inspirat de carte. Acesta va fi alături de noi, prin conexiune online, vineri seara, după proiecția filmului.

Sâmbătă, poveștile ne duc atât în câmpia Dunării, acolo unde se desfășoară Moromeții 2, regizat de Stere Gulea pe baza celebrului roman al lui Marin Preda, cât și la malul mării, în sanatoriul în care tânărul Max Blecher continuă să scrie, în ciuda tuberculozei osoase care îl imobilizează la pat. Romanul său, Inimi cicatrizate, a fost adaptat liber de regizorul Radu Jude, în anul 2016, ecranizarea fiind distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de la Locarno.

Și, pentru că Ziua Culturii Naționale coincide cu ziua lui Mihai Eminescu, duminică 15 ianuarie e ziua dedicată poeților în programul nostru! Începe chiar cu marele Eminescu și le propunem tinerilor noștri spectatori să-l redescopere printr-un spectacol interactiv cu actrița și povestitoarea Giorgiana Popan. Programul zilei este întregit de proiecția filmului Și atunci, ce e libertatea?, adaptat după o nuvelă a Anei Blandiana și de documentarul Distanța dintre mine și mine, cu și despre excentrica poetă Nina Cassian.


Program