„Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, care face parte din Programul Cultural Național Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. O echipă de oameni pasionați de istoria orașului, în frunte cu scriitoarea Adriana Babeți, scoate la lumină istoriile și locurile uitate sau neștiute ale Timișoarei. Descoperirile lor au fost transpuse în mai multe filme documentare.
În noul episod din „Harta secretă” a Timișoarei, miercuri 4 octombrie de la ora 18:00, puteți descoperi acum alte două povești, urmate de o discuție:
Câteva surprize despre berea băută la Timişoara şi în împrejurimi: de la berea mănăstirească de acum aproape 1000 de ani, până la Casa femeilor cu bărbaţi beţivi. De la poveştile mai puţin cunoscute despre fabrica de bere a oraşului, până la berea craft din zilele noastre. Oameni surprinzători care spun aceste poveşti. Şi locuri nebănuite care depun mărturie despre ele.
O scurtă istorie a bătăliilor care au înfierbântat spiritele (dar şi spirtoasele) aici, la Timișoara, de peste trei secole. Pe de o parte, producătorii și negustorii de alcooluri, iar pe de alta, frontul temperanței, ba chiar al abstinenţei. Pe de-o parte, chefliii, dar şi scriitorii şi artiştii; pe de altă parte, Asociația Femeilor cu Bărbați Bețivi, Asociaţia bunilor templieri, revista Abstinența și Asociația Alcoolicilor Anonimi. Toate, premiere absolute pe teritoriul actual al României (şi nu numai). Oare cine câștigă războiul?
Scurtmetrajele au durata de o oră și vor fi urmate de o discuție cu Adriana Babeți și invitații săi: Sandra Hirsch (istoric), Borco Ilin (scriitor) și Mugur Ciumăgeanu (psiholog).
Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare la link-ul de mai jos. Rezervarea este valabilă până la ora începerii evenimentului, locurile neocupate fiind redistribuite ulterior.