În 24 februarie, se împlinește un an de când Ucraina luptă pentru a-și apăra teritoriul și un an de când România încearcă să fie o casă bună pentru miile de ucraineni care s-au stabilit aici. Ceea ce părea temporar la început s-a transformat într-o ședere de durată și o încercare de a ne cunoaște și de a conviețui cât mai trainic.
De aceea, din 24 până în 26 februarie, la Cinema Victoria dorim să ne arătăm solidaritatea față de ucraineni, printr-un program special propus în parteneriat cu Institutul Francez, Asociația Prin Banat și o parte din comunitatea ucraineană din Timișoara.
Vineri, 24 februarie de la ora 18:00, documentarul When Borders Get Indistinct de Mircea Sorin Albuțiu, realizat în cadrul proiectului cultural „Cămine în mișcare” al Asociației Prin Banat și parte a programului Timișoara 2023, spune două povești care se întrepătrund, despre locuitori din Banat și etnici ucraineni care luptă pentru a-și păstra identitatea, teritoriul și viața. De la ora 20:30, vă propunem în parteneriat cu Institutul Francez, o incursiune cu 10 ani în urmă, la începuturile acestui conflict…Documentarul Inner Wars prezintă viața a trei femei care s-au înrolat în armată după izbucnirea insurgenței pro-ruse din Estul Ucrainei, în 2014. Ucrainenii beneficiază de intrare gratuită la aceste proiecții.
Pentru copiii ucraineni avem o proiecție specială, dublată în limba ucraineană, cu animația Vulpoiul cel mare și rău și alte povești, tot în parteneriat cu Institutul Francez, duminică, 26 februarie, de la ora 15:00. Știm că nu este un moment de bucurie, dar sperăm că încercările Vulpoiului de a se arăta fioros vor aduce puțin zâmbet pe fețele celor mici și ale părinților. Filmul va avea subtitrare în limba română, iar intrarea este gratuită pentru toată lumea, pe bază de rezervare.
Multe dintre femeile ucrainene stabilite în Timișoara s-au reprofilat și au început să creeze lucruri minunate pe care le puteți achiziționa, pentru a le susține, de vineri 24 până duminică 26 februarie, la Târgul solidar de mărțișor din foaierul cinematografului. Da, da, culturile se întrepătrund, așa că vom avea, pe lângă broșe, sacoșe, marionete pentru copii sau obiecte din ceramică și mărțișoare realizate cu recunoștință, de Ucraina pentru România.