Film

Alis

Columbia, România, Chile · 2022
Regia: Nicholas van Hemelryck, Clare Weiskopf

Proiecția filmului va fi urmată de o discuție cu Denis Buta. Acesta a crescut aproape 20 de ani în casele de copii din România anilor 1990 și a depășit fiecare limitare socială impusă copiilor crescuți în aceste instituții la acea vreme. După studii de drept și psihologie, acesta este în prezent consilier în prevenirea separării copilului de familie în cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.


Documentarul „Alis” are în prim-plan zece adolescente care nu demult trăiau pe străzile din Bogota și care participă la un exercițiu creativ al cărui rezultat este Alis, o colegă de clasă fictivă. Exercițiul începe ca un joc inocent, o pânză goală pe care fetele își pot proiecta propriile experiențe. Pe măsură ce ficțiunea prinde contur, crește și se îmbină cu realitatea, le deschide posibilitatea de a-și vedea propriile experiențe dintr-o perspectivă diferită. Poveștile lor ne arată lumea sumbră în care au trăit odată și de care acum se desprind cu totul, deschizându-se în fața unui viitor mai bun.

O poveste profundă și puternică, plină de râsete, dragoste și muzică, care se întâmplă în locul cel mai puțin așteptat.

Premii: Ursul de Cristal și Teddy Award la Berlinale 2022; Cel mai bun documentar iberoamerican la Festivalul Internațional de la Guadalajara 2022; În top 20 la Hot Docs 2022; Youth Jury Award la Sheffield DocFest 2022; Trofeul Golden Lynx pentru Cel mai bun documentar la FEST New Directors/New Films Festival 2022; Gio Award pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de la Lima PUCP 2022.

Categoria
Documentar
Audiența
N. 15 – Filme nerecomandate tinerilor sub 15 ani
Durata
1h 24min
Limba
Spaniolă
Subtitrarea
Română

Bilete

Momentan nu există bilete disponibile pentru acest film.