Film

Blind Spot

Die Reise nach Lyon

Germania · 1981
Regia: Claudia von Alemann

Acesta este cel de-al doilea episod al primului cineclub din România dedicat filmelor făcute de femei. Evenimentul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara 2023” și se desfășoară la Cinema Victoria Timișoara, o dată pe lună, până la finalul anului.


Putem reconstitui și înțelege istoria uitată a unui loc sau a unei persoane în alte moduri decât prin studierea arhivelor?
Înarmată cu jurnalul pe care scriitoarea și activista feministă socialistă Flora Tristan l-a ținut în ultimii ani ai vieții (Le tour de France, 1843-1844), Elisabeth (Rebecca Pauly) călătorește din Germania la Lyon, pe urmele pașilor ei, într-un efort de a o cunoaște prin intermediul orașului în care a depus cea mai intensă muncă de organizare politică.
De profesie istoric, ea abandonează însă instrumentele convenționale ale istoriografiei în favoarea unei cercetări senzoriale, care privilegiază înregistrarea sunetelor orașului ca formă de diaristică și, totodată, de plonjeu subiectiv în secolul al XIX-lea. Prinsă în reportofonul ei, ambianța sonoră captează o actualitate atemporală care reîncarnează posibilitățile unui timp utopic.
Acolo unde edificiile impunătoare și străzile labirintice ale Lyonului refuză să vorbească – nu doar despre mișcarea muncitorească, ci și despre războaiele petrecute de atunci –, von Alemann și protagonista ei caută să relocuiască și scoată la lumină trecutul revoluționar înfășurat în inerția prezentului.

Pentru acest film, Irina Tacu propune ca răspuns un text care va putea fi citit perioada următoare pe Scena9 și va putea fi audiat înainte de proiecție în sala de cinema.

Cu
Rebecca Pauly, Denise Peron, Jean Badin
Categoria
Dramă
Audiența
A.G. – Audiență generală
Durata
1h 52min
Limba
Germană
Subtitrarea
Română

Bilete

Momentan nu există bilete disponibile pentru acest film.