Film

Nine Months

Ungaria · 1976
Regia: Márta Mészáros

Acesta este cel de-al șaselea episod al primului cineclub din România dedicat filmelor făcute de femei. Evenimentul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara 2023” și se desfășoară la Cinema Victoria Timișoara, o dată pe lună, până la finalul anului.


Când Juli (Lili Monori) se angajează la o uzină metalurgică dintr-un mic oraș de provincie, șeful ei, János (Jan Nowicki), începe să o curteze insistent și o face în cele din urmă să intre într-o relație cu el. Fără a avea de ales, ea încearcă să-și păstreze măcar spațiul privat și ambițiile profesionale intacte, dar grosolănia lui reclamă în curând ca el să cunoască și să stăpânească totul.

Fantezia lui János despre Juli ca simplă viitoare mamă și soție se dizolvă însă la contactul cu o realitate nesupusă regulilor sale. Odată cu aceasta, ruginește și imaginea lui de erou pozitiv al realismului socialist, forjată în topitoriile neobosite ale patriei – succint redate în generic într-un aparent gest de conformism estetico-ideologic pe care Mészáros îl va tot slăbi ulterior.

Pentru acest film, scriitoarea Gabriela Adameșteanu propune ca răspuns un text care va fi audiat înainte de proiecție în sala de cinema.


Cu
Lili Monori, Jan Nowicki, Gyula Szersén
Categoria
Dramă
Audiența
N. 15 – Filme nerecomandate tinerilor sub 15 ani
Durata
1h 30min
Limba
Maghiară
Subtitrarea
Română

Bilete

Momentan nu există bilete disponibile pentru acest film.