Film

Riddles of the Sphinx

UK · 1977
Regia: Laura Mulvey, Peter Wollen

Acesta este cel de-al cincilea episod al primului cineclub din România dedicat filmelor făcute de femei. Evenimentul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara 2023” și se desfășoară la Cinema Victoria Timișoara, o dată pe lună, până la finalul anului.


În cel de-al doilea lungmetraj pe care l-au realizat împreună, un clasic al cinematografului feminist, avangardist și anticanonic, teoreticienii de film Laura Mulvey și Peter Wollen interoghează, pe baza mitului lui Oedip, imaginea Sfinxului grecesc și își propun să rescrie, astfel, codurile filmice care creează sens și continuitate narativă. Cu o structură godardiană, împărțită în șapte secțiuni, Riddles of the Sphinx încearcă să descifreze ce reprezintă acest simbol feminin în sistemul cultural și politic european, legătura dintre poziția lui în afara cetății și subordonarea în patriarhat și felul în care aceasta ne influențează noțiunile de feminitate, maternitate și diferență sexuală.

Pentru acest film, scriitoarea Domnica Drumea propune ca răspuns un calup de poeme care vor putea fi citite în perioada următoare pe Scena9 și va putea fi audiat înainte de proiecție în sala de cinema.

Cu
Dinah Stabb, Merdelle Jordine, Rhiannon Tise
Categoria
Dramă, Experimental
Audiența
A.P. 12 – Acordul părinților sub 12 ani
Durata
1h 34min
Limba
Engleză
Subtitrarea
Română

Bilete

Momentan nu există bilete disponibile pentru acest film.