Film

Videograme dintr-o revoluție

Videogramme einer Revolution

Germania, România · 1992
Regia: Andrei Ujică, Harun Farocki
Realizat în 1992 de Andrei Ujică, în colaborare cu Harun Farocki, Videograme dintr-o revoluție este o evocare documentară impresionantă, ce reconstituie cronologia zilelor 19-26 decembrie 1989 din România, folosind fragmente filmate de operatori profesioniști și amatori. Filmul a devenit un punct de referință în analiza relației dintre puterea politică și mass-media din Europa, la sfârșitul Războiului Rece.
„Toamna anului 1989 este marcată în amintirile noastre de o serie de evenimente vizuale petrecute la Praga, Berlin și București. Potrivit imaginilor, părea că istoria își relua cursul. Ne uitam la revoluții, iar România a fost țara care a oferit cel mai complet scenariu al unei astfel de răzvrătiri. (...) Am adunat toate aceste înregistrări pentru a reconstrui cronologia vizuală a acelor zile. Scopul a fost să dezlegăm ghemul de imagini și să ordonăm secvențele în așa fel încât să sugereze că, timp de cinci zile, cineva s-a deplasat de la o cameră la alta, ca și cum ar fi rămas pe aceeași bobină de film” (citat Andrei Ujică).

Festivaluri si premii: Rotterdam IFF 1993, Film Forum with Jean Baudrillard, Paul Virilio, and Jacques Poulain – Collège International de Philosophie, Paris, 1993, Podium Discussion with Heiner Müller and Friedrich Kittler – Berliner Ensemble, 1994, Part of the permanent collections of the Centre Pompidou Paris and MoMa New York
One of the Top 10 Most Subversive Films of All Time – Cahiers du Cinéma, 2009

Categoria
Documentar
Audiența
A.P. 12 – Acordul părinților sub 12 ani
Durata
1h 47min
Limba
Germană
Subtitrarea
Română

Bilete

Momentan nu există bilete disponibile pentru acest film.